WSE na konferencii pri príležitosti 25 rokov Bolonského procesu na Slovensku

Ďakujeme Slovenskej akademickej asociácii pre medzinárodnú spoluprácu (SAAIC) za pozvanie na medzinárodnú konferenciu, ktorá sa konala v Bratislave pri príležitosti 25 rokov Bolonského procesu na Slovensku. S radosťou sme sa zúčastnili diskusií o súčasnom stave internacionalizácie slovenských vysokých škôl, ako aj o výzvach a trendoch v oblasti vysokoškolského vzdelávania v európskom kontexte.

EU program Erasmus+ významne prispieva k internacionalizácii slovenských vysokých škôl. Erasmus medzinárodné mobility študentov za účelom štúdia na vysokých školách v Európskom priestore ale aj celosvetovo sú vlajkovou loďou internacionalizácie slovenských vysokých škôl. Netreba však zabúdať ani na medzinárodné Erasmus mobility za účelom praktických stáží, ktoré v kontexte internacionalizácie vysokých škôl zohrávajú dôležitú úlohu. Mobilita za účelom stáží umožňuje študentom a absolventom vysokých škôl nielen rozvíjať vedomosti a odborné zručnosti nadobudnuté počas štúdia v praxi, ale aj zistiť, ako sú v skutočnosti študenti pripravení na uplatnenie sa v rámci európskeho pracovného trhu.

Praktické stáže v zahraničí môžu poskytnúť vysokým školám zrkadlo úrovne previazania slovenského vysokoškolského vzdelania na aktuálne potreby praxe v Európskom priestore. Praktická reakcia na túto spätnú väzbu môže na jednej strane prispieť k rozvoju internacionalizácie študijných programov na slovenských vysokých školách, a na druhej strane zvýšiť atraktivitu slovenského vysokoškolského vzdelávania pre zahraničných študentov.

Konzorcium slovenských vysokých škôl WorkSpace Europe sa už viac ako 10 rokov zameriava na Erasmus+ stáže čerstvých VŠ absolventov vo firmách a organizáciách v zahraničí a túto spätnú väzbu od účastníkov zbierame. Zároveň pomáhame aj študentom zahraničných univerzít s Erasmus stážami vo firmách na Slovensku a snažíme sa, aby sa Slovensko stalo atraktívnou destináciou pre zahraničných študentov pre ich Erasmus stáže.

Vo WorkSpace Europe nie sme fanúšikmi tvrdenia, že „program Erasmus+ prispieva k odlivu mozgov zo Slovenska“. Sme presvedčení, že súčasní šikovní mladí ľudia budú cestovať do zahraničia aj bez Erasmu, kedykoľvek sa tak rozhodnú. Program Erasmus+ je však jedinečný nástroj, prostredníctvom ktorého ich môžeme podporiť, a zároveň, pri správnej komunikácii, prispieť k tomu, aby sa po získaní hodnotných skúseností zo zahraničia vrátili späť rozvíjať svoju kariéru na Slovensku. Tím Workspace Europe vytvoril s týmto zámerom úspešný projekt stážista.sk

Veríme, že zahraniční študenti prichádzajúci na Slovensko v rámci programu Erasmus pomáhajú na Slovensku vytvárať atraktívne medzinárodné prostredie nakoľko jedným z hlavných dôvodov, prečo sa slovenskí vysokoškoláci rozhodujú vycestovať do zahraničia na štúdium alebo stáž, je túžba spoznávať ľudí z rôznych krajín a kultúr.